WELKOM IN HET HISTORISCHE VALLADOLID

Ooit de eerste hoofdstad van het Spaanse Koninkrijk voor men in 1560 besliste deze te verplaatsen naar Madrid. Maar ook ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus, de schrijver Miguel de Cervantes en zelfs Napoleon hebben hun voetdruk hier achter gelaten.


De stad is vandaag de dag de hoofdstad van de autonome regio Castilla y León en herbergt een mooi historisch centrum. De Plaza Mayor met zijn vele rode gevels is het ideale uitgangspunt om het oude stadscentrum te verkennen. Het dateert al van de 16e eeuw, was de eerste in Spanje met haar typische rechthoekige vorm en was voor vele andere steden een inspiratie. Centraal vind je het stadhuis met op de voorgrond het standbeeld van Ansúrez, de eerste stadsheer van Valladolid.

 


Net zoals in heel Castilla y León vind je ook hier tal van kerken. Uiteraard is er de imposante kathedraal “Nuestra Señora de la Asunción”, met aan weerskanten de leuke pleinen “Plaza Libertad” en “Plaza Universidad”. Op dit laatste plein kan je niet alleen de kathedraal aanschouwen maar ook de prachtige gevel van de universiteit en een bronzen beeld van Cervantes. En aan de “Plaza Libertad” vind je tal van pittoreske straatjes waar je kan verpozen met een heerlijk glaasje wijn uit de streek.


Aan de Noordzijde van de kathedraal vind je de kerk "Santa María de la Antigua", de oudste kerk van Valladolid, gebouwd in de 11e eeuw en in de 14e eeuw verbouwd in gotische stijl. Of wat dacht je van “Iglesia de San Pablo” met haar schitterende gevel gelegen op “Plaza de San Pablo” waar zich ooit ook het voormalige Koninklijke Paleis bevond.


Maar de trekpleister van de stad is ongetwijfeld het “Musea Nacional de Escultura”. Dit museum voor beeldhouwkunst is verspreid over 3 gebouwen en de hoofdcollectie bestaat voornamelijk uit religieuze kunst. Dit mag je eigenlijk niet missen wanneer je de stad bezoekt, vooral omdat het hoofdgebouw zich in een prachtig monument bevindt. De collectie biedt een overzicht van bijna 4 eeuwen religieuze beeldhouwkunst, waaronder de mooiste werken die ooit in Castilla zijn gemaakt. En in het “Palacio de Villena” vind je de enorme kerststal “El Belen Napolitano’ van 12 meter lang met 620 taferelen en personages tot in het kleinste detail uitgewerkt.

a-ti.org_Valladolid_13
a-ti.org_Valladolid_14
a-ti.org_Valladolid_15
a-ti.org_Valladolid_16
a-ti.org_Valladolid_17
a-ti.org_Valladolid_18
a-ti.org_Valladolid_19
a-ti.org_Valladolid_20
a-ti.org_Valladolid_21


De stad herbergt tenslotte ook een prachtig stukje natuur. Het uit 1877 daterende park “Campo Grande” biedt een oase van groene rust pal in het centrum van de stad. Je vindt er tal van tuinen en 2 grote oude fonteinen waar de pauwen, fazanten, eenden en eekhoorns je tegemoet wandelen. Vlak aan de ingang van het park vind je “Plaza de Zorilla” waar je een enorme fontein aantreft, een beeld van de dichter José Zorrialla en het imposante “Academia de Caballeria”.


En wie Valladolid bezoekt kan natuurlijk niet vertrekken zonder één van de wijnen geproefd te hebben van de 3 denominaties die deze streek rijk is. De bekendste zijn natuurlijk Ribera del Duero, waar ze hoofdzakelijk rode wijnen telen en Rueda , het mekka van de witte Verdejo druif. Tenslotte vind je er nog de minder gekende DO Cigales.


Valladolid bevindt zich op 150 km van Madrid en op 150 km van onze B&B. Ideale tussenstop dus voor wie via Madrid naar ons reist en deze prachtige historische stad wil ontdekken.

Nog andere pareltjes ontdekken op weg naar ons? Bekijk dan zeker eens onze REISTIPS!

Terug naar startpagina inspiratie.