Welkom in Spanje's eerste natuurpark

Deze keer gaan we even de grens van Castilla y León over en nemen we jullie mee naar de Picos de Europa. Wist je trouwens dat de Picos het eerste nationale park in Spanje was? Ontdek samen met ons deze spectaculaire bergketen, een paradijs voor wandelaars en buitensporters. 

Wanneer je vanaf de Franse grens naar onze B&B rijdt, kom je voorbij dit prachtige natuurgebied met een omvang van meer dan 64.000 hectare. Deze bergketen overschrijdt dan ook de grenzen en strekt zich zowel uit over het uiterste Noordoosten van Castilla y León als over het zuidelijke deel van Asturias en Cantabria.  Het tussenliggende deel herbergt de hoogste toppen alsook enkele meren en diepe kloven. 


Aan de Leónese kant van de Picos is vooral de zone Riaño een bezoekje waard. Deze zone ligt op ongeveer 95 km van de stad León. Het is een idyllische plek voor natuurliefhebbers en er zijn verschillende wandelroutes. In de winter kan je hier zelfs skiën. Van hieruit kan je ook door rijden naar “La Ruta del Cares”, een wandelroute door een indrukwekkende kloof van 24 km heen en terug.


Vanuit Riaño rijd je naar het Cantabrische gedeelte van de Picos. De stad Potes is hier een aantrekkelijke plaats om even een stop te maken. Dit vanwege haar historische karakter, de gastronomie, de bijzondere tradities en vooral ook vanwege haar natuurlijke omgeving. Het hart van de stad heeft ondanks restauratie nog steeds haar middeleeuwse uitstraling behouden. Vanuit Potes kom je aan het benedenstation van de kabelbaan Fuente Dé. Deze kabelbaan brengt je in 3 minuten naar het 800 meter hoger gelegen bovenstation waar je een fantastisch uitzicht hebt over het dal.


In Asturias beginnen de Picos zo’n 30 km van de kust. Spectaculaire bergpassen volgen de hoge pieken die door erosie zijn ontstaan en met eeuwige sneeuw zijn bedekt. Nabij de badplaats Llanes vind je het heiligdom Covadonga, één van de belangrijkste historische plaatsen van Spanje. In een legendarische slag versloeg Pelayo hier de Moorse troepen en zette de eerste stappen in de richting van de reconquista. Nog bijzonder aan deze plaats is de grot “Santa Cueva”, een heilige grot waar in de jaren 40 een kapel werd ondergebracht.  Hier bevindt zich ook het graf van Pelayo.


Bij het verlaten van het heiligdom start een 12 km lange weg die je kronkelend leidt naar de meren van Covadonga. Onderweg kan je stoppen aan het uitzichtpunt “Mirador de la Reina” van waaruit je een spectaculair uitzicht hebt. Aan het einde van de weg kom je dan uit bij het eerste meer “Lago Enol”.  Je bevind je hier op 1.070 meter hoogte. Nog hogerop ligt het volgende meer “Lago de la Ercina” (op 1.118 meter hoogte). Vanaf de meren vertrekken verschillende wandelpaden.

Deze en nog veel andere gebieden zijn makkelijk te combineren met een verblijf bij ons. Lees daarom zeker eens onze pagina REISTIPS en begin alvast te dromen van jullie vakantie in Noord Spanje.

Bron foto: www.espanafascinante.com

Terug naar startpagina inspiratie.