Bilbao, een must see in Baskenland

Toen wij eind vorig jaar de stad Bilbao bezochten wisten we niet wat te verwachten. Vele gasten die bij ons logeren maken een combinatie met een bezoek aan Bilbao en eerlijk, de meningen zijn vaak verdeeld. Dus wilden we zelf de sfeer van de stad eens proeven. En die heeft ons heerlijk gesmaakt! Waarschijnlijk net omdat we met weinig verwachtingen aan onze verkenning begonnen, werden we aangenaam verrast. Het regende pijpenstelen maar dat heeft onze pret niet bedorven. Wat ons betreft een must see wanneer je Noord-Spanje bezoekt. 

Bron foto: key4events

Bilbao is één van de belangrijkste steden van Baskenland gelegen aan de monding van de rivier Nervión.  De stad is in korte tijd getransformeerd tot een cultureel centrum en heeft zijn verleden als industriestad van zich afgeschud. Kosten noch moeite werden hiervoor bespaard door het stadsbestuur: de grootste architecten werden ingeschakeld om de parels uit het verleden weer te doen opleven. Met als kers op de taart het Guggenheim museum dat de stad op de kaart zette voor het internationale toerisme. Maar Bilbao is zo veel meer! We nemen jullie mee op een rondje door deze Baskische stad.

ESTADIO DE SAN MAMES

We starten aan het centrale busstation, waar je als eerste het originele voetbalstadium ziet, vaste thuis plek van Athletic Bilbao. Dit stadion werd in september 2013 ingehuldigd, heeft een capaciteit van meer dan 53.000 toeschouwers en werd in 2015 bekroond als beste sportgebouw ter wereld. San Mamés is door de UEFA ook uitgekozen om deel uit te maken van de 12 stadions die EURO 2021 zullen organiseren. Verder herbergt het stadion een museum, de officiële Atheltic Bilbao winkel, 2 restaurants en 6.000 m² aan expositiezalen die ingehuurd kunnen worden voor events en exposities.

Bron foto: iasoglobal

PARQUE DE DOÑA CASILDA DE ITURRIZAR

Als je vervolgens richting Gran Via wandelt, kom je voorbij het monument “El Sagrado Corazón de Jesús”. Een standbeeld van 40 meter hoog waarvan de basis is gemaakt van kalksteen en de beeltenis van Jezus van brons. De inhuldiging van dit monument vond plaats op 26 juni 1927 en het werd in september 2004 gerestaureerd. Iets verderop vind je  “El Parque de Doña Casilda de Iturrizar”. Dit historisch park dat werd aangelegd tussen 1912 en 1920 is opgebouwd in de romantische sfeer van de Franse tuinen. Je vindt er een botanische tuin, verschillende vijvers en een prachtige pergola waar tijdens de zomer regelmatig culturele evenementen worden georganiseerd. 

Bron foto: wikipedia


GUGGENHEIM

Wanneer je het park aan de Noordzijde uitwandelt, kom je via de kade van de rivier uit bij het Guggenheim museum. Zelfs voor zij die niet van musea houden, loont het de moeite een kijkje te gaan nemen. Al was het maar om enkel de buitenzijde te bewonderen. Het gebouw is namelijk een kunstwerk op zich en werd in 1997 voor het publiek geopend. Vanuit verschillende hoeken kan je zowel het gebouw als de andere kunstwerken die er rond staan opgesteld aanschouwen, zoals de reusachtige spin en de “puppy” aan de voorzijde van het gebouw dat de mascotte van de stad is geworden. Het museum zelf is geheel gewijd aan de kunst uit de 20ste eeuw en telt 20 zalen die over 3 verdiepingen zijn verdeeld rond een centrale ruimte (atrium) van 50 meter hoog. Je kan overigens best op voorhand je ticket met uurslot boeken om vervolgens de verschillende collecties die voortdurend wisselen te bewonderen. 


 

Mirador del Monte Artxanda
 
Wandel zeker ook eens over de nabijgelegen brug naar de overkant van de rivier van waaruit je nog een prachtig uitzicht hebt op het Guggenheim museum en waar je op de “Plaza del Funicular” in een treinvoertuig naar de top van de berg Artxanda wordt gebracht. Van hieruit heb je een spectaculair uitzicht over de stad en wie dacht dat hij al voldoende foto’s van het Guggenheim had genomen, is eraan voor de moeite want wees maar zeker dat je er nog enkele meer zult nemen hier.
 Bron foto's: www.rutasporespana.es


Casgo Viejo

Wanneer je terug afdaalt richting de rivier hou dan links aan en ga naar het oude stadscentrum, ook wel "Las Siete Calles" genoemd vanwege het aantal straten dat het echte historische centrum van Bilbao ooit vormde. Hier vinden we “La Plaza Nueva”, een plein daterende uit de 19e eeuw in neoklassieke stijl, de kerk “La Iglesia de Los Santos Juanes” met zijn hoofdgevel die uitsteekt over 3 straten en de kathedraal Santiago uit de 14e eeuw in gotische stijl.


Nog in el Casgo viejo vinden we de overdekte markthal “Mercado de la Ribera”, daterende uit 1929 en met een oppervlakte van 11.500 m² verdeeld over 2 verdiepingen. Het is daarmee de grootste overdekte markt van Spanje! Eens binnen ontdek je enkele prachtige glas-in-lood ramen.

Bron foto rechts: Bilbaoenconstruccion

 

Prachtige gebouwen 
Vanuit de markthal wandel je langs de oever richting de brug “El Puente del Ayuntamiente”. Wist je trouwens dat de stad 13 bruggen herbergt? Vlak voor de brug zie je het “Teatro Arriago” daterende uit de 19e eeuw en het stadhuis. Het theater dankt zijn naam aan de componist Juan Crisóstomo de Arriaga, een wonderkind dat op 13-jarige leeftijd zijn eerste opera componeerde maar wie helaas vroeg stierf op 20-jarige leeftijd vanwege tuberculose. Iets verderop kan je het mooie stadhuis bewonderen.
Bron foto stadhuis: euskadinoticias.es
Eens de brug over wandel je voorbij het treinstation en het “Campos Elíseos” theater, daterende van begin 20ste eeuw en één van de voorbeelden van de Art Nouveau architectuur in de stad.
En op het mooie plein “Plaza de Don Frederico Moyúa”, met zijn kenmerkende bloemenperken, vind je nog tal van prachtige gebouwen zoals het Carlton hotel met zijn schitterende glaskoepel en het Palacio Chávarri, een eclectisch gebouw uit 1894. Ook ’s avonds loont dit plein de moeite om voorbij te wandelen want dan zijn alle gebouwen mooi verlicht.
Bron foto rechts: anea

Alhóndiga de Bilbao
Nog een bezoekje waard is het voormalige wijnpakhuis van Bilbao. Dit gebouw werd in 1909 ontworpen maar in 2010 compleet gerenoveerd. De gevel is intact gehouden maar binnenin is het gebouw volledig aangepast. Het reusachtige binnenplein wordt gekenmerkt door 43 pilaren die 3 gebouwen ondersteunen. Deze pilaren symboliseren de oneindigheid van culturen, architecturen, oorlogen en religies die door de mens door de geschiedenis heen beleefd werden. Leuk detail: als je naar boven kijkt zie je de zwemmers voorbij zweven in het zwembad dat zich op de bovenste verdieping bevindt. Het gebouw is een complex van 43.000 m² en bevat verschillende expositieruimten waar afwisselend tentoonstellingen, workshops en concerten worden gegeven.

Pintxos 
En dan natuurlijk tenslotte nog de beroemde Baskische Pintxos!
Je kan er haast niet aan ontsnappen wanneer je een bar binnen wandelt.
Het zijn soms bijna kleine kunstwerkjes, te mooi om op te eten. ¡Que aproveche!
a-ti.org_Bilbao_pinchos
a-ti.org_Bilbao_pinchos1
a-ti.org_Bilbao_pinchos2
a-ti.org_Bilbao_pinchos3
a-ti.org_Bilbao_pinchos4
a-ti.org_Bilbao2019_1

 

De stad ligt bovendien slechts op een klein half uurtje van de zee dus ook een combinatie met de ongerepte Baskische kust behoort tot de mogelijkheden.  Je leest het, Bilbao is een stad met veel mogelijkheden en prachtige architectuur. Wij hebben er ons in elk geval geen minuut verveeld.
 

 Vanuit Bilbao is het nog 380 km naar onze B&B!
De perfecte citytrip dus om te combineren met een verblijf bij ons.

En heb je na het lezen van dit artikel zin gekregen om nog meer leuke plekjes te ontdekken op weg naar onze B&B?
Neem dan eens een kijkje op PLAN JE ROUTE en begin alvast te dromen van je volgende vakantie in Noord-Spanje!
¡Buen viaje!

Terug naar startpagina inspiratie.