La Fiesta Astures y Romanos... een feestelijke reis door de tijd

Feesten dat kunnen Spanjaarden als de beste! Elke stad, elke gemeente, elk dorp hoe klein ook, heeft zijn eigen dorps- of stadsfeest. En dat is niet anders in Astorga. Zo is er het laatste weekeinde van juli het feest “Astures y Romanos” dat heel de stad terug katapulteert in de tijd. Een strijd tussen Asturische vrijheid en Romeinse heerschappij.


Het feest is een ode aan de geschiedenis van de stad, ooit gekend als Astúrica Augusta. Zoals veel steden hier in de provincie, is Astorga ontstaan als een Romeins militair kamp in de 1e eeuw voor Christus om later als hoofdstad te worden uitgeroepen van een Asturisch kloostergemeenschap gelegen in de Romeinse provincie Tarragona. Als ode aan deze geschiedenis werden doorheen de jaren door verschillende carnavalsverenigingen festiviteiten georganiseerd. Om uiteindelijk sinds 2005 uit te groeien tot een jaarlijks terugkerend 4-daags feest gedurende het laatste weekeinde van juli.


En zeg niet zo maar feest tegen dit evenement want alles wordt heel professioneel aangepakt. Om deel uit te maken van één van de vele officiële verenigingen die hun schouders zetten onder dit evenement, werd er een heus manifest geschreven met richtlijnen om alles zo geschiedkundig mogelijk te laten verlopen. Zo zijn er strikte regels rond klederdracht, soorten stoffen die men hiervoor kan gebruiken en kleuren die moeten gerespecteerd worden tot richtlijnen rond haardracht en schoeisel. Maar ook gedetailleerde richtlijnen voor de accessoires, meubilair en inrichting van de hutten in het Asturisch en Romeins kamp. Alles om dit spektakel zo echt mogelijk te laten lijken zodat je het gevoel krijgt je tussen echte Romeinen en Asturianen te bevinden.


Eén van de grootste attracties tijdens dit historisch feest, is het Romeinse kamp en het Asturische dorp dat aan de voet van de oude Romeinse stadsmuur wordt nagebouwd. Inzet noch moeite worden gespaard om een toneel te scheppen dat je laat zien hoe deze volkeren leefden. Het Romeinse kamp wordt gekenmerkt door zijn typische vierkante tenten en kleine tempels om de Romeinse goden te eren. In het Asturische dorp vind je dan weer de kenmerkende cirkelvormige pallozas gebouwd van heide, hout en stro. Krijgers, vissers en mijnwerkers tonen hier met trots hun cultuur. 

a-ti.org_asturesyRomanos4
a-ti.org_asturesyRomanos6
a-ti.org_asturesyRomanos7
a-ti.org_asturesyRomanos8
a-ti.org_asturesyRomanos9
a-ti.org_asturesyRomanos10
a-ti.org_asturesyRomanos11
a-ti.org_asturesyRomanos5


Tijdens dit 4-daagse feest zijn er op verschillende momenten ook diverse optochten van de verschillende verengingen. Allemaal in het teken van de stam waartoe zij behoren te promoten. En ook de inwoners van de stad en omliggende dorpen komen vaak verkleed naar Astorga afgezakt om van de speciale sfeer te genieten. Zelfs de obers van de verschillende bars bekennen kleur en kleden zich in hun favoriete stam.
En jij… heb jij je keuze al gemaakt? Ben je Romein of Asturiaan?

a-ti.org_asturesyromanos_plazamayor
a-ti.org_asturesyRomanos15
a-ti.org_asturesyRomanos16
a-ti.org_asturesyRomanos17
a-ti.org_asturesyRomanos18
a-ti.org_asturesyromanos_astorga
a-ti.org_asturesyRomanos21
a-ti.org_asturesyRomanos3
a-ti.org_asturesyRomanos19


Maar het ultieme gevecht om uit te maken wie de winnaar van de jaarlijkse strijd is, wordt uitgevochten in de oude stierenarena van Astorga. Nee, geen luguber stierengevecht maar een strijd tussen 2 studentengroepen die door middel van oude volksspelen uitmaken wie de grote winnaar wordt. Dit alles wordt aan elkaar gepraat door een gladiator die de toeschouwers aanmoedigt hun favorieten naar de overwinning te schreeuwen. De verschillende stammen van Romeinen en Asturianen dragen met trots hun vlag rond waarna ze plaats nemen in de hoofdtribune en proberen elkaar te overstemmen met liederen, dit allemaal onder het toeziend oog van hun opperleiders. Een spektakel dat je niet mag missen en toegang is gratis! En o ja, toeval of niet, de Asturianen hebben al meerdere jaren achter elkaar de overwinning opgeëist.


Wij hopen alvast dat dit ongelooflijk fijn feest dit jaar opnieuw kan plaats vinden. Want elk jaar nemen wij onze gasten mee op sleeptouw om van dit spektakel te genieten. En onze zoon maakt ondertussen ook deel uit van één van de Asturiaanse stammen.


 

Meer te weten komen over wat er nog allemaal te beleven valt wanneer je bij ons logeert?
Ga dan naar onze pagina UITSTAPJES en ontdek al het moois dat hier te ontdekken valt.

 

 


Terug naar startpagina inspiratie.