Rondje Noordkust Spanje

De Noordkust van Spanje is een perfecte mix van stranden, bergen en natuur, allemaal bezaaid met prachtige en pittoreske stadjes. Vandaag nemen we jullie mee op pad naar 5 van deze leuke stadjes gelegen langs de kust. Een route van 485 km waarbij we starten in Baskenland en eindigen in Galicië. ¡Buen camino! 

GETARIA (Baskenland)

Onze route start in Getaria, een vissersdorpje gesticht door de Romeinen om walvissen te vangen. Ook de eerste man die de wereld rond zeilde is afkomstig van deze Baskische kuststad – Juan Sebastián Elcano. Een standbeeld van deze ontdekkingsreiziger begroet je wanneer je de stad binnenkomt. Een andere beroemde figuur afkomstig van Getaria is modeontwerper Cristobál Balenciaga. Het in 2011 opgerichte modemuseum is dan ook één van de bezienswaardigheden hier. Het oude stadsgedeelte (Casco Historico), ligt op een rotsachtige landtong tegenover het eiland San Anton, dat sinds de 15e eeuw kunstmatig met de kust verbonden is. Tussen het oude stadsgedeelte en dit eiland ligt de vissershaven, waar je in de omliggende straatjes verschillende standjes kan vinden waar ze de vers gevangen vis in openlucht grillen. Heel de stad kan je als uitkijktoren beschouwen want op verschillende plekken krijg je een fantastisch uitzicht over de Baskische zee. En leuk detail: dit vissersdorp bevindt zich op amper 25 km van San Sebastian.

Bron foto's: turismo Getaria

CASTRO URDIALES (Cantabria)

We vervolgen onze route naar Cantabria waar we halt houden in het volgende vissersstadje: Castro Urdiales. Het wordt beschouwd als één van meest bezochte steden in Cantabria omdat het vlakbij Baskenland ligt.  Je kan er flaneren over de grote boulevard langs de kust tot aan de haven waar je vele statige en pittoreske gebouwen tegen komt zoals het beroemde 'Salvarrey' gebouw. Aan het einde van de promenade vind je de 'Santa María de la Asunción' kerk welke wordt beschouwd als één van de belangrijkste gotische kerken in Noord-Spanje. Naast de kerk vind je een ander juweeltje van de stad, ‘El Castillo Faro de Santa Ana’ , dat zich aan de voet van de kliffen bevindt. Maar ook de wandel- en fietsliefhebbers komen hier aan hun trekken vanwege de prachtige natuur die deze locatie omringt. En van hieruit uitwijken naar de steden Santander en Bilbao is eveneens een mogelijkheid want zij bevinden zich respectievelijk op 66 en 30 km van deze Cantabrische parel.

Bron foto's: turismo Cantabria

COMILLAS (Cantabria)

We blijven nog even op Cantabrische bodem en vervolgen onze reis naar 'Comillas'. De Spanjaarden noemen het wel eens “el sueño modernista de un marqués” want het is markies Antonio López die zijn geboortedorp, altijd gewijd aan de visserij, eind 19e eeuw omtoverde tot een modernistisch dorp. Dankzij zijn initiatief liet ook Gaudí hier zijn stempel achter.  De stad richtte daarom in 1890 een standbeeld op ter eerbetoon aan de markies. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht: aan de ene kant op de stad zelf en aan de andere kant heb je een spectaculair zicht op de Cantabrische zee. Misschien wel het meest symbolische en spookachtige huis van Comillas is 'Casa del Duque'. Opgericht in Victoriaanse stijl en zou al in menig horror/thriller films gebruikt zijn. Vandaag de dag wordt het verhuurd voor oa bruiloften of banketten. Hoewel het dus niet bezocht kan worden, loont het de moeite om de buitenkant te bewonderen. Maar het beroemdste gebouw van deze stad is 'El Capricho'. Dit paleis, ontworpen door Gaudí, werd gebouwd tussen 1883 en 1885 in opdracht van Máximo Díaz de Quijano, zwager van de eerste markies van Comillas en was bedoeld als zijn zomerresidentie. In dit kleurrijk zomerpaleis kan je vandaag de dag een rondleiding volgen om de indrukwekkende architectuur van Gaudí te bewonderen. En vanuit de voortuin heb je een prachtig zicht op de magnifieke voorgevel.

Bron foto's: guia Repsol - traveler - puertos cantabria

CUDILLERO (Asturias)

We verlaten Cantabria en begeven ons richting Asturias waar we halt houden in het vissersdorp 'Cudillero'. Het is omringd door een een ongelooflijk mooi landschap, met unieke stranden, groene valleien, rivieren en watervallen en duizelingwekkende kliffen. Zo heb je bijvoorbeeld op 7 km ‘Playa Concha de Artedo’, een schelpvormig strand met een lengte van meer dan 700 meter en een houten loopbrug wat een ideale plek blijkt te zijn voor liefhebbers van fotografie. Cudillero zelf is een vrij klein dorp, je kunt het in enkele uren volledig verkennen. La Plaza San Marina is het meest herkenbare beeld van de stad met tal van witte huisjes die als een amfitheater lijken op te rijzen boven de zee. Er zijn 3 wandelroutes die worden aanbevolen door de dienst toerisme. Deze leiden je door de vele kleine steegjes van Cudillero waar je tal van prachtige uitzichtpunten tegen komt.

Bron foto's: turismo cudillero – espana fascinante – viajeros30

RIBADEO (Galicië)

We beëindigen onze route in Galicië in het dorpje 'Ribadeo' dat zich vlak naast de grens met Asturias bevindt. Hier vind je oa het prachtige ‘Playa de las Catedrales’ maar ook in de straten van het oude centrum vind je enkele mooie architectonische gebouwen die getuigen van het bloeiende verleden van deze locatie. Zo is er het mooie plein ‘Plaza España’ waar je het neoklassieke paleis ‘Ibáñes’ kan bewonderen. Vanaf dit plein kan je 2 routes volgen: de eerste gaat richting zee waarbij je het oude centrum doorkruist en de tweede leid je door de ‘voergangersstraat’ wat als één van de meest dynamische straten van Ribadeo wordt beschouwd. Aan het einde van deze straat vind je één van de mooiste wijken: Barrio Indiano de San Roque’. Deze wijk wordt gekenmerkt door de fel gekleurde huizen gebouwd door rijke indianen die emigreerden vanuit Amerika. En omdat je je in Galicië bevindt mag het eten van ‘pulpo’ natuurlijk niet ontbreken wanneer je hier vertoeft!

Bron foto's: turismo Ribadero - viajes rutas

En wil je na al deze mooie kustplaatjes genieten van het binnenland van de provincie León,
dan sta je na 230 km voor de poort van onze B&B. De ideale manier om het Noorden van Spanje te leren kennen!


Terug naar startpagina inspiratie.