Wandel mee langs het grootste natuurlijke meer van Spanje

In dit artikel trekken we naar de provincie Zamora. Meer bepaald naar Puebla de Sanabria en Lago de Sanabria. Twee fascinerende plekken. Het dorp staat op de lijst van mooiste dorpen van Spanje en heeft haar middeleeuwse uitstraling doorheen de jaren behouden. En wisten jullie dat het meer van Sanabria het grootste natuurlijke meer van het Iberisch schiereiland is en één van de grootste van Europa?

Eerst rijden we naar Puebla de Sanabria. Wanneer je komt aangereden zie je van ver al de torens van het kasteel en de kerk, beiden gelegen op het hoogste punt van dit pittoreske dorpje. Het middeleeuwse centrum is slechts enkele straten groot die steil omhoog lopen.


De bezienswaardigheid in dit dorp is het perfect gerestaureerde en machtige kasteel “Castillo de los Condes de Benavente”. Het dateert van de 15e eeuw en herbergt oa een streekmuseum over Sanabria. Maar het bezoek loont vooral de moeite voor de wandeling over de omloop aan de binnenzijde van de vestingmuur en het prachtige uitzicht.


Ook in dit dorp is de Plaza Mayor het hoofdplein. Aan de ene kant vind je er het stadhuis en aan de andere kant zijn er verschillende oude landhuizen. Leuk weetje, er is een museum gevestigd met reuze poppen, “el museo de Gigantes y Cabezudos”. De oorsprong van deze poppen gaat terug tot 1848, het jaar waarin 2 reuze poppen het levenslicht zagen: La Negra (de zwarte) en El Chino (de Chinees). Vanaf 1955 werden er vervolgens regelmatig figuren aan de collectie toegevoegd en vandaag de dag worden ze nog steeds opgevoerd tijdens de middeleeuwse dorpsfeesten.


Wanneer we het dorp verlaten vinden we 8 km verder Lago de Sanabria. De oorsprong van dit meer gaat miljoenen jaren terug wanneer een indrukwekkende gletsjer, met ijsbergen van meer dan 20 km lang, de bron werd van het huidige meer. Met haar 369 hectare aan wateroppervlakte en een diepte van 53 meter is dit één van de grootste gletsjermeren van Europa. Dit prachtig stukje natuur ligt ten zuidwesten van Astorga, richting Portugese grens. Rondom het meer zijn verschillende kleine strandjes te vinden vaak voorzien van leuke picknicktafels. Een boot met glazen bodem maakt een tocht over het meer. Verder kan je er ook waterfietsen of kano's huren om het meer rond te varen.


Eén van de mooiste panoramische uitzichten op het meer bevindt zich in het bergdorp San Martin De Castañeda op 1200 meter hoogte. Een bezoekje waard, niet alleen voor het uitzicht maar ook vanwege het mooie uit de 12e eeuw daterende klooster.


Zowel het meer als het dorp  "Puebla de Sanabria" behoren tot het natuurpark "Parque Natural Sanabria" dat in totaal 22.000 hectare groot is. Een perfecte locatie dus om de prachtige natuur van onze regio te ontdekken om daarna terug te keren naar onze B&B en je voetjes onder tafel te schuiven. Perfect dagje uit toch!

PS: Wil je nog meer te weten komen over de prachtige natuur in onze regio? Lees dan ook onze artikels "Bewonder natuurfenomeen Las Médulas" en "In de voetsporen van een pelgrim".

Bron foto's: www.espanafascinante.com - www.spain.info - www.destinocastillayleon.es - www.elnortecastilla.es

Terug naar startpagina inspiratie.