In de voetsporen van een pelgrim

Vandaag wanen jullie je even een pelgrim op weg naar Santiago!
We nemen jullie namelijk mee op pelgrimstocht tussen Astorga en Ponferreda. Wandelen jullie mee?

Bron foto: www.turisastorga.com
Starten doen we in Astorga. Een belangrijke stad op weg naar Compostella. Hier komen dan ook 2 camino wegen samen: de "Camino Frances" - die vanuit de Franse grens over Pamplona, Burgos en León de pelgrims dwars door Astorga voert - en de "Via Plata", de Camino route die vanuit het Zuiden van Spanje vertrekt. Trekpleisters van deze stad zijn de imposante kathedraal en het sprookjesachtige paleis van Gaudi (lees ook ons artikel Het land van de kastelen en kathedralen). Wandel zeker ook eens over de oude stadsmuur. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over het Teleno gebergte en aan het einde kom je terecht in het kleine parkje van de stad. Vervolg je weg langs de opgravingen van een oud Romeins badhuis en eindig op de Plaza Mayor waar je kan uitrusten op één van de vele gezellige terrassen.


Bron foto: www.elmundo.es
Vanuit Astorga rijden we naar het dorpje Castrillo de Los Polvazares. Dit dorpje werd in 2019 toegevoegd aan de officiële lijst van mooiste dorpen in Spanje (Asociación Los Puebles más Bonitos de España). Net zoals vele dorpjes op deze Camino weg, is het slechts enkele straten groot. Als je door deze straten slentert en de originele Maragata architectuur aanschouwt, is het net of je terug gaat in de tijd. De geplaveide straten en gevels van steen en rode klei contrasteren met de felle kleuren van de ramen en de poorten. Dit dorpje staat bij de Spanjaarden gekend om de restaurants die hier allemaal het plaatselijk gerecht "Cocido Maragato" serveren. Van over heel Spanje strijken ze hier neer om dit gerecht te kunnen eten.


Bron foto: www.espanafascinante.es
We vervolgen onze weg richting Foncebadón. Onderweg kan je eventueel een stop maken in "Rabanal del Camino", ook weer een typisch Camino dorpje waar de tijd lijkt te zijn stil blijven staan. Wanneer we vervolgens Foncebadón voorbij rijden komen we aan op het hoogste en meteen ook een heel belangrijk punt, "Puerto de Foncebadón" ofwel aan het "Cruz de Hierro" of ook “Cruz de ferro” genaamd.  Een houten paal van 5 meter hoog met een ijzeren kruis bovenaan en aan de voet een berg stenen. Hier laten de pelgrims namelijk hun steen achter, een steen die de reden of de zonde vertegenwoordigt waarom ze deze tocht maken en die ze aan het kruis achter laten. We bevinden ons hier op ongeveer 1.500 meter hoogte dus vergeet ook niet te genieten van de prachtige vergezichten onderweg.


Bron foto: www.espanafascinante.es
Vanaf dit punt beginnen we de afdaling naar Ponferrada. Maar maak eerst zeker een stop in "Acebo" of "Molinaseca". Dit laatste dorp bevindt zich aan een rivier waar veel pelgrims in de zomer smachtend naar verlangen om verfrissing op te zoeken. Je kan hier trouwens ook heerlijk lunchen langs de rivier.  En via de oude Romeinse burg wandel je het dorpje binnen.


Bron foto: www.alberguescaminosantiago.com
Ten slotte rijden we door tot in "Ponferrada", de hoofdstad van het Bierzo gebied. De stad dankt haar naam aan de ijzeren brug die eind 11e eeuw over de rivier "Sil" werd gebouwd voor de pelgrims op weg naar Santiago de Compostela en is meteen ook de laatste grotere plaats op onze route. Het nieuwe stadsgedeelte is niet heel bijzonder maar de oude stadskern is wel de moeite om te bezoeken. Het belangrijkste monument hier is ongetwijfeld het kasteel van de tempeliers ofwel "Castillo de los Templarios" (lees ook ons artikel Het land van de kastelen en kathedralen). Deze torent boven de stad en is met zijn meer dan 8.000 m² oppervlakte één van de meest indrukwekkende van de provincie. Je kan het kasteel trouwens bezoeken. Naast het kasteel beginnen de smalle straatjes die je naar het historische centrum leiden.

Een stukje Camino, een must do wanneer je bij ons logeert! Adelante!


Terug naar startpagina inspiratie.