"Onze" berg Teleno

In dit artikel laten we jullie kennis maken met “onze” berg. De berg waar jullie op uitkijken wanneer jullie relaxen aan ons zwembad… de berg die boven het kerkje van Matanza uit torent: het TELENO gebergte. Ga je met ons mee op stap?

Het Teleno gebergte strekt zich uit tussen Astorga en Ponferrada en wordt aan de Zuidkant geflankeerd door de provincie Zamora. De top van het gebergte bevindt zich op 2.185 meter hoogte, wat meteen ook de reden is waarom wij aan het begin van de lente vaak nog besneeuwde landschappen kunnen bewonderen.  De oorsprong van de naam Teleno is te vinden in de Keltische en Romeinse mythologie: sommigen beweren dat de god Teleno de Keltische tegenhanger zou zijn van de Romeinse god Mars.


De Teleno berg wordt ingedeeld in 2 gebieden: Maragateria en Cabrera. De “Maragata” zone is de meest bekende vanwege de Camino Frances en steden als Astorga. Hierover kunnen jullie alles lezen in ons artikel “In de voetsporen van een pelgrim”. Verder vind je in dit gedeelte ook rotstekeningen die zouden dateren van 5000 v.c. en pas in 2008 ontdekt werden. Nog een leuke plaats om te bezoeken in deze zone is “Tabuyo del Monte”. Aan de rand van dit dorp bevindt zich een stuwmeer van 46 hectare omringd door een bos en enkele kleine kiezelstrandjes. Een heerlijke plek om te wandelen of te picknicken.


Wanneer we het gebergte richting Zamora volgen kan je ook een uitstap ondernemen naar het afgelegen meer  “Lago de Truchillas”. Dit van oorsprong gletsjermeer kan je bereiken via het dorpje Truchas, waar een wandelroute van 6 km bergopwaarts start. Het meer zelf bevindt zich op +/- 1.500 meter hoogte.


Vermits ons dorp zich aan de voet van het Teleno gebergte bevindt, kan je heel makkelijk verschillende kanten uit. Dit zowel per fiets als met de auto. De tocht naar de top is dan ook echt de moeite om te ondernemen. Niet alleen voor de uitgestrekte vergezichten, maar wanneer je de dorpjes doorkruist lijk je wel terug gekatapulteerd te worden in de tijd. Het lijken spookdorpen en vaak zijn het dat ook, maar wie even de tijd neemt om af en toe de dorpen eens door te wandelen, zal vaak verrast worden.


De route naar het dorpje “Peñalba de Sanabria” is één van de mooiste routes eens je de berg over rijdt. Je bevindt je hier in de vallei van de stilte (La Senda del Silencio). De route naar het dorp is best wel pittig om te rijden, maar niet voor niets staat het dorp op de lijst van mooiste dorpen van Spanje (Los Pueblos Mas Bonitos de España). Vanuit dit dorp kan je een wandeling maken naar de grot San Genadio, een wandeling van 4,5 km. Voor de meer geoefende wandelaar of zij die graag de vallei verder verkennen, is er een route van 16 km. Maar het dorpje zelf is ook de moeite om te bezoeken. De huizen met muren van bijzonder gesteente (schist) en houten balkons hebben daken van grote platte leistenen.


Na al dit wandelen zak je opnieuw af naar onze B&B om de berg  vanuit je luie ligstoel verder te bewonderen! Totalmente relajado!


Terug naar startpagina inspiratie.