La cueva Soplao, een oude mijn die een geologische schat bleek te zijn

Deze oude mijn bevindt zich op 680 meter hoogte in de uitgestrekte en groene Sierra de Arnero in Cantabria. In deze regio zijn er meer dan 6000 erkende grotten maar El Soplao is uniek in haar soort door haar grote geologische waarde. Dit dankzij de kwaliteit en kwantiteit van haar excentrieke formaties. En natuurlijk vanwege haar mijnbouw geschiedenis.

Bron foto: www.españafascinante.com

De grot werd in 1908 bij toeval ontdekt bij het graven van een tunnel. Het netwerk van galerijen werd al snel gebruikt als communicatiemiddel tussen de verschillende mijnbouwzones. Volgens geschiedkundigen is deze grot 240 miljoen jaren geleden ontstaan maar pas in 1975 werden de stalagtieten en stalactieten ontdekt. In 2005 werd de grot volledig uitgerust om bezoekers te kunnen ontvangen en opengesteld voor het publiek.

Bron foto: www.españafascinante.com

De toegang tot de grot gebeurt via een mijntrein die je na 400 meter naar de eerste galerij leidt waar je kan genieten van daken vol merkwaardige formaties. De grot ontpopt zich tot een groot netwerk van galerijen op verschillende niveaus over een lengte van 20 km en herbergt een waar schouwspel van schaduwen en licht. Er zijn dan ook verschillende manieren om de grot te bezoeken variërende van een conventioneel tot een meer avontuurlijk bezoek. Op welke manier je de grot bezoekt, je wordt altijd begeleid door een gids die je de geschiedenis uitlegt van dit ondergronds wonder.

Bron foto grot: www.españafascinante.com

Ook het gebied rondom de grotten is prachtig. Het is een aaneenschakeling van bosgronden en weilanden afgewisseld met kleine en goed onderhouden dorpjes waar je de traditionele landelijke architectuur van Cantabria kan waarnemen.


Wisten jullie trouwens dat Santander de hoofdstad is van Cantabria? Deze stad ligt aan een prachtige baai met maar liefst 13 fraaie stranden.
Vanuit Soploa is het ongeveer een uurtje rijden richting Santander en 
vanuit Santander sta je op 3 uurtjes aan onze poort.
Ideaal dus om enkele dagen Cantabria te combineren met een verblijf bij a-ti.

Bron foto: www.españafascinante.com

Terug naar startpagina inspiratie.