Welkom in de wondere wereld van Spaanse kazen

In Spanje hebben we het geluk dat we zoveel kwaliteitskazen hebben dat er soms een kazenencyclopedie nodig is om ze allemaal te leren kennen.
En elke stad maakt ze op haar eigen manier, waardoor elk stuk een unieke smaak krijgt.
Ingrediënten kunnen bijvoorbeeld schapen-, geiten- of koemelk zijn.

 

In totaal zijn er zelfs 26 Spaanse kazen met D.O.P.- vermelding (Denominación de Origen Protegidas) ofwel kazen met een beschermde oorsprongsbenaming. En van deze 26 komt meer dan de helft uit het Noorden van Spanje. Kazen met een beschermde oorsprongsbenaming moeten worden gemaakt volgens een erkende en gecontroleerde werkwijze en met melk van dierenrassen die behoren tot de natuurlijke omgeving van de betreffende regio. Hieronder een greep van enkele heerlijke kazen uit het Noorden van Spanje.

 

1/ CASTILLA Y LEON - ZAMORANO & VALDEÓN

Spanje heeft een grote traditie van vee-, geiten- en schapenhouders. Het bestaan ​​van de grote melkveestapel en de noodzaak om het hele jaar door melk te bewaren, heeft geleid tot de productie van vele soorten kaas in de Spaanse geografie.

Zamorano is één van de bekendste kazen binnen de Spaanse gastronomie. Een kaas gemaakt en gezouten in de provincie Zamora, het resultaat van de combinatie van twee van de meest gespecialiseerde autochtone schapenrassen in de melkproductie, “la churra” en “la castellana”. De intensiteit van de geur, smaak en de pittige sensatie neemt parallel met de rijpingstijd toe, maar is zelfs goed merkbaar bij kazen van een gemiddelde leeftijd.

Valdeón is een blauwe, gepasteuriseerde en vette kaas, voornamelijk gemaakt van koemelk, die kan worden gemengd met schapen- en / of geitenmelk en die gedurende lange tijd in grotten rijpt om zijn speciale smaak te verkrijgen. De smaak is vrij intens, net als elke goede blauwe kaas, en het is precies de smaak die ervoor heeft gezorgd dat de kaas al enkele jaren op rij werd verkozen tot beste blauwe kaas in Spanje (laatste erkenning dateert van 2017). Maar daar blijft het niet bij want als we kijken naar de World Cheese Awards, de belangrijkste kaascompetitie ter wereld, behoren de León-kazen tot de beste ter wereld.


2/ CANTABRIA – PICÓN-BEJES-TRESVISO 

 

Kazen nemen een bevoorrechte plaats in in de Cantabrische gastronomie. In de groene valleien leven runderen, schapen en geiten naast elkaar. Dankzij deze rijkdom zijn er tal van soorten kaas en Cantabria telt dan ook maar liefst 3 D.O.P. kazen waaronder de kaas “Picón-Bejes-Tresviso”. Het is een blauwe, gepasteuriseerde en vette kaas, eveneens voornamelijk gemaakt van koemelk, die kan worden gemengd met schapen- en / of geitenmelk en die gedurende lange tijd in grotten rijpt om zijn speciale smaak te verkrijgen.


3/ ASTURIAS – CABRALES & GAMONEU

Van de bergen tot de kust, Asturias biedt een verscheidenheid aan landschappen die op hun beurt oneindige mogelijkheden bieden om ervan te genieten. Vandaar de veelzijdigheid van steden, stranden, bergroutes en natuurlijk gastronomie. Iets wat perfect tot uiting komt in hun kazen. De eeuwenoude ervaring van de herders in het gebied wordt gecombineerd met moderne technologie om eersteklas kazen te produceren. Er zijn echter ook producenten die vast houden aan traditie en grotten blijven gebruiken om hun kazen te laten rijpen. De Asturische kaasgrotten verenigen smaak en geologie!

Één van de bekendste verbindingen tussen kaas en grotten is ongetwijfeld die van Cabrales, een sterke, ietwat kruidige kaas. De grotten waarin deze kaas minimaal twee maanden rijpt, bevinden zich in de Picos de Europa, in de gemeente Cabrales.  Nog één van de bekende Asturische kazen die in grotten wordt gerijpt vlakbij de berg Covadonga is Gamoneu. Ook voor deze kaas wordt de gewoonte gehandhaafd om natuurlijke ondergrondse ruimtes te gebruiken om de kaas te "verfijnen".


 

4/ GALICIA - TETILLA

Ook hier treffen we vele kazen van uitstekende kwaliteit. Zonder andere Galicische gerechten zoals bijvoorbeeld pulpo (octopus) te onderschatten, is kaas één van de karakteristieke emblemen van Galicië geworden. Eén van de bekendste is de Tetilla. Deze kaas staat bekend als één van de kazen die het meest verwant zijn aan Galicië. En de conische vorm is één van de meest bekende kenmerken van deze kaas. Dit is het resultaat van de trechters waarin de melk mag rijpen. De productie gebeurt voornamelijk met gepasteuriseerde melk van Galicische koeien en de minimale rijping is zeven dagen.

 


5/ MANCHEGO
Maar de bekendste kaas binnen en buiten Spanje is natuurlijk Manchego afkomstig uit Castilla-La Mancha. Verspreid over verschillende provincies zoals Albacete, Ciudad Real, Cuenca en Toledo vind je hier de beste producenten. De geschiedenis van Manchego kaas is zo oud als de schapen van deze regio, en de tijd heeft de productie en kwaliteit niet wezenlijk veranderd. Gemaakt met schapenmelk, is het een kaas met een harde consistentie en een sterke smaak, hoewel ook hier gradaties in bestaan. De meest voorkomende zijn Semicurado (maximaal 6 maanden rijping) en Curado (meer dan 6 maanden rijping).

Uiteraard ontbreekt Manchego niet op onze tapasplank welke wij hier in onze B&B serveren… ¡buen provecho!
Nog meer zin in een streepje gastronomie? Lees dan onze artikels "Tapas eten in de provincie León" en "Ontdek wijnland Spanje".

 

Terug naar startpagina inspiratie.

Bron foto's: www.españafascinante.com