Ontdek wijnland Spanje

In dit artikel laten we jullie kennis maken met de heerlijke wijnen uit onze streek. Want ons glaasje wijn nemen ze ons niet af! E-peritieven is in tijde van Corona een nieuwe trend waar wij graag aan mee doen: digitaal aperitieven met vrienden, familie of gasten. En daar leent Spaanse wijn zich uitstekend toe. Salud!

Spanje is een groot bergachtig land met meer landbouwgrond bedekt met wijnstokken dan enig ander land ter wereld. Qua wijnproductie staat Spanje op de 3e plaats, na Italië en Frankrijk. Het maakt dan ook een groot gamma wijnen, gaande van alledaagse naar voorname witte, rode en rosé wijnen. De zeer ongewone geografie van Spanje heeft een grote invloed op de wijn. Het land bestaat uit een centraal plateau met een hoogte van 650 meter dat aan alle kanten omgeven wordt door bergketens. De meeste goede kwaliteitswijnen worden gemaakt van druiven die verbouwd worden in de hoger gelegen delen. De officiële kwaliteitsgarantie voor Spaanse wijnen wordt aangegeven door de afkortingen DO (Dénominación de Origen) of DOC (Dénominación de Origen Calificada). In totaal zijn er ongeveer 60 DO-gebieden over heel Spanje.


In Spanje worden 4 rijpingsprocessen gebruikt om de wijnen in kwaliteit onder te verdelen. De eerste, VINO JOVEN, is wijn die bedoeld is om onmiddellijk te drinken. De wijn wordt na klaring meteen gebotteld en dus niet eerst gerijpt in eiken vaten (barricas).  Dit in tegenstelling tot de CRIANZA en RESERVA wijnen die respectievelijk minimum 6 en minimum 12 maanden in eiken vaten rijpen. De Crianza wijnen blijven vervolgens nog 2 jaar rijpen op fles en de Reserva wijnen nog 3 jaar alvorens ze gebruikt worden voor consumptie. Tenslotte zijn er ook nog GRAN RESERVA wijnen. Deze worden enkel aanvaard in goede wijnjaren. Zij rijpen minstens 18 maanden op eiken vaten en 3 jaar op fles. En nu we het toch over benamingen hebben, we zouden het belangrijkste nog vergeten! Wens je een rode wijn te bestellen, vraag dan een “vino tinto” (en dus niet rojo!). Voor een wit wijntje bestel je een “vino blanco” en een rosé wijn is “vino rosado”.


Spanje telt honderden inheemse druifsoorten. Ze allemaal belichten zou ons te ver leiden maar de meest bekende rode druivensoorten zijn Tempranillo, Garnacha, Monastrell en Mencia. En wij voegen daar nog graag de Prieto Picudo druif bij, de inheemse druif van Castilla y León. De meeste bekende witte druivensoorten zijn Verdejo en Albariño. En hier in Castilla y León wordt heel veel Godello gedronken, een druivensoort die haar oorsprong vindt in El Bierzo. 


Voor wijnliefhebbers zijn wij ideaal gelegen. Zo is een verblijf in de Rioja, de meeste bekende wijnregio van Spanje, op weg naar ons perfect te combineren. Verder zijn wij in een straal van 100 tot 200 km omringd door tal van andere wijndomeinen.  In het Noorden vind je El Bierzo en de in Galicië gelegen regio Ribera Sacra. In het Zuiden vind je Torro, Ribera del Duero en Rueda. El Bierzo is voor ons de dichtstbijzijnde wijnstreek en is al sinds de tijd van de Romeinen verbonden met  wijncultuur. Op amper 45 minuten rijden kom je hier in een beschutte bergvallei terecht omringd door de grenzen van Galicië en het Teleno gebergte. De wijngaarden liggen er voornamelijk op een hoogte van 500 tot 600 meter en het klimaat is er mild met veel zonneschijn. Voor de rode en rosé wijnen wordt bijna uitsluitend gewerkt met de Mencia druif. Deze geeft krachtige wijnen met een dieppaarse kleur en een uniek vleugje zuurtegraad en frisheid. De witte Godello druif is een middelgrote druifsoort met een ovale vorm en groengele kleur. Dit resulteert in strogele wijnen waarvan de aroma’s doen denken aan appel met fruitige en minerale accenten. Het zijn vaak smaakvolle wijnen eveneens met een evenwichtige zuurtegraad.


Omdat wij ons midden tussen al deze heerlijke wijngebieden bevinden, organiseren wij vanuit a-ti wijnreizen. Tijdens deze 5-daagse week nemen wij jullie mee op sleeptouw en gaan we op ontdekking in verschillende wijnregio’s. We bezoeken bodega's die net dat ietsje meer bieden en laten je tegelijkertijd kennis maken met het historische hart van Spanje. Zo wordt de stad León ‘culicultureel’ ontdekt, laten we je kennismaken met het prachtige Astorga en rijden we naar het adembenemende uitzichtpunt van het Unesco Werelderfgoedpark ‘Las Médulas’. MAAR dat is nog niet alles… kers op de taart is een  etentje in restaurant “Bodega El Capricho” … Zij werden door de Netflix documentaire  ‘Steak (R)Evolution’ verkozen tot beste vleesrestaurant ter wereld.  Ben jij een culinaire levensgenieter? Dan mag deze reis niet ontbreken op je bucketlist! Bekijk het programma hier.

En wens je terug thuis verder te genieten van al het lekkers dat onze regio te bieden heeft, bezoek dan zeker eens onze webshop! Want het is pas crisis als de wijn op is! Salud!

 

Zin in nog meer gastronomische kennis over onze regio? Lees dan ons artikel “Tapas eten in de provincie León”.


Terug naar startpagina inspiratie.