Het land van kastelen en kathedralen

Deze keer gaan we de culturele toer op! Want Castilla y León is een gebied vol monumenten uit een grote verscheidenheid aan tijden. Kastelen, kloosters, paleizen en kathedralen… je loopt erin verloren!

Of je nu gelovig bent of niet, de monumenten die we jullie hier voorstellen zijn architectonische juweeltjes die je zeker eens moet bezoeken. We nemen je in dit artikel even mee langs een route van kathedralen die het belang van deze regio benadrukken.

Starten doen we met de uitzonderlijke kathedraal van León. Dit gotisch meesterwerk is ongetwijfeld reden genoeg om de stad te bezoeken. In 1205 werd met de bouw begonnen en in de 19e eeuw werd de kathedraal gerenoveerd. Het is één van de mooiste kathedralen in Spanje en heeft 737 prachtige glas-in-loodramen, goed voor een oppervlakte van meer dan 1800 m². De hoogte van de gewelven en de torens zorgen ervoor dat je urenlang kan blijven stil staan om dit visuele spektakel te aanschouwen. Binnenin vind je ook een schitterend koor met een immens smeedijzeren hek en prachtige 15e eeuwse gebeeldhouwde koorstoelen van notelaar in een Vlaams gotische stijl.



We vervolgen onze tocht naar Astorga, een belangrijke historische stad op de pelgrimsroute richting Santiago de Compostela. De bouw van deze kathedraal startte in 1471 maar werd pas in de 18e eeuw afgewerkt. Daarom zien we hier zowel renaissance elementen als barok en neoklassiek. Opvallend is de pelgrimfiguur die op de toren staat afgebeeld en die de pelgrims die de stad betreden verwelkomt. En natuurlijk mag je ook het bisschoppelijk paleis van Gaudi niet overslaan! De bouw van dit voor velen omschreven als sprookjeskasteel geschiedde tussen 1889 en 1915. Het bestaat uit vier gevels geflankeerd door 4 torens en behuist 4 verdiepingen. In het paleis is het “Museo de los Caminos” ondergebracht, een permanente tentoonstelling over de bedevaart naar Santiago de Compostella.


Na Astorga brengen we een bezoek aan Ponferrada. Hier valt meteen het imposante tempelierskasteel op. Het werd gebouwd in de 13e eeuw en vooral opmerkelijk is de ingang tussen de prachtige torens. De bescherming van de Camino de Santiago was één van de missies van de Tempeliers. Op een oppervlakte van 8.000 m² zijn verschillende uitbreidingen gebeurd, waardoor het één van de meest complexe en mystieke middeleeuwse constructies is.

We gaan verder richting Zamora. Hier rijst boven de stad een Romaanse kathedraal op welke tussen 1151 en 1174 werd gebouwd. Wat hier vooral opvalt is de grote vierkante torenklok, alsook de “Puerta del Obispo”, de zuidgevel en enige originele romaanse gevel. Een opmerkelijke koepel zorgt ervoor dat het interieur van de kerk in het licht baadt.

 

 

Volgende stop is de universiteitsstad Salamanca. Verrassend genoeg ontdekken we in deze stad niet 1 maar 2 kathedralen: de nieuwe en de oude. De oude kathedraal werd gebouwd in de 12e en 13e eeuw en opvallendste kenmerk hier is prachtige koepel genaamd “Torre del Gallo” welke werd afgeleid van de kathedraal van Zamora. Met de bouw van de nieuwe kathedraal startte men in 1513 en deze duurde tot 1733. Opvallend hier zijn de verschillende bouwstijlen – laatgotisch, renaissance en barok – en de verschillende reliëfs op de muren. Aan de nieuwe kathedraal zal je veel toeristen naar boven zien kijken. Zij zijn op zoek naar een astronaut en naar een duiveltje die een ijsje eet. Deze symbolen werden tijdens de restauratie in 1992 toegevoegd. Nog een aanrader is het beklimmen van de torens van de kathedralen. Van hieruit heb je toegang tot de galerijen boven het schip van elk van beide kathedralen. En je mag ook over de terrassen (daken) lopen waar je kan genieten van het panorama over de hele stad.

 

 

Tenslotte wijken we wat verder uit binnen de grenzen van Castilla y León en bewonderen we de prachtige kathedralen van Avila en Segovia, die beiden boven de stad uitrijzen. In Avila verrast vooral het interieur de bezoeker, welk in duidelijk contrast staat met de uitstraling van de buitenkant. In Segovia is het dan weer vooral de toren van de kathedraal die opvalt, één van de hoogste in Spanje.


Eindigen doen we met een pareltje: de kathedraal van Burgos. De enige kathedraal in Spanje die op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. De bouw begon in 1220 maar de afwerking sleepte 3 eeuwen aan.  De harmonie van stijlen, symmetrische verhoudingen en verzameling aan kunstwerken geven deze kathedraal iets extra’s. Deze kathedraal is na die van Sevilla en Toledo de grootste van Spanje en combineert flamboyante Franse en Duitse gotiek met de uitbundige Spaanse stijl. Zeker een bezoekje waard wanneer je in Burgos verblijft.


Genoten van deze route? We voorzien jullie graag van alle nodige informatie wanneer jullie bij ons verblijven en één van deze monumenten wensen te bezichtigen.


Bron foto's: www.espanafascinante.com

Terug naar startpagina inspiratie.