Tapas eten in León

Tapas eten in León is een genot zeker als je de beste plaatsjes kent. Meer nog, bij een klassiek biertje of eender welk drankje krijg je hier de tapas gratis geserveerd. De locals beschouwen het zelfs als een wekelijks (sommigen zelfs dagelijks) ritueel om van bar tot bar te gaan ondertussen genietend van de heerlijke tapas die gratis bij je drankje worden geserveerd. Een traditie die wij ons snel eigen hebben gemaakt.

Castilla y León staat bovendien met 4 steden in de top tien van steden met meeste bars per inwoner over heel Spanje. Meer nog, León staat zelfs op nummer 1 gevolgd door Zamora en Salamanca. Ook de rest van de top 10 wordt bijna volledig beheerst door plaatsen in Noord Spanje, met uitzondering van Granada.

 


In de stad León is “el barrio del humedo” zo een mythische wijk waar je moet langs gaan als je de stad bezoekt. Vroeger was dit één van de enige wijken waar de locals afzakten om hun drankje met gratis tapas te nuttigen maar ondertussen heeft deze cultuur zich over heel de stad verspreid en ver daar buiten. Over heel het oude stadscentrum vind je nu overal gezellige barretjes die je de lekkerste tapas bieden.


CECINA
De tapas van León zijn over heel Spanje gekend. Zo is er de beroemde “Cecina de León”, boterzacht runderrookvlees dat met zijn rijke vetdooradering bijna smelt in de mond. Een traditioneel stukje vlees dat al generaties volgens strenge regels wordt geproduceerd. Een specialiteit die je moet geproefd hebben!

 


MORCILLA

Nog een echte Leonese specialiteit is “Morcilla” ofwel bloedworst. Echter wordt dit meestal niet als worst geserveerd maar als een soort gehakt en dan lekker smeuïg met best een stevige kruidige nasmaak. Wij zijn ondertussen liefhebber maar als je het de eerste keer geserveerd krijgt,  moet je wel wennen aan de presentatie. De Leonese Morcilla bestaat uit ui en varkensbloed waar soms nog andere extra ingrediënten aan worden toegevoegd zoals paprika, knoflook, pijnboompitten of paneermeel (dit laatste met de bedoeling het iets vaster te maken). Er bestaat overigens een gezonde concurrentie tussen de stad León en Burgos over wie nu de lekkerste Morcilla serveert. Want ook in Burgos is dit een specialiteit maar zij mengen de bloedworst met rijst. 


CROQUETTAS

Liefhebbers van de befaamde “croquettas” komen hier ook zeker aan hun trekken. Ze worden geserveerd met verschillende vullingen, gaande van kaas, jamón en chorizo naar de meer culinaire versies met “pulpo” (inktvis), “morcilla” (bloedworst) en Cecina.  Je kan dus naar hartenlust kiezen welke jij het lekkerst vindt.


EMBUTIDOS

Of wat dacht je van een heerlijk bordje “embutidos”. Een bordje gevuld met smaakvolle vleeswaren zoals jamón, lomo en chorizo aangevuld met heerlijk manchego kaas. Ideaal om te laten vergezellen van een lekker glaasje Spaanse wijn. Salud!


TORTILLA

En dan natuurlijk de smaakvolle tortilla. Ook deze worden hier met regelmaat geserveerd. En nergens smaken deze zo lekker dan in Spanje.
Smeuïg en vaak ook met een lichte pikante touch. 
Beginnen jullie al te watertanden?


ONZE FAVORIETE ADRESJES

Onze favoriete adresjes in León en Astorga:

  • Tapasbar Aizkori (Astorga): trendy tapasbar op de Plaza Mayor die typische Spaanse tapa's in een modern jasje serveert.
  •  Bar Miku (Astorga): authentieke Spaanse bar waar ze de lekkerste tortilla serveren die wij ooit geproefd hebben. En dit natuurlijk helemaal gratis wanneer je een drankje bestelt!
  • Camerote Madrid (León): hier moet je binnen stappen wanneer je León bezoekt. Een typische Spaanse bar waar de ham boven de toog hangt en Spaanse muziek uit de luidsprekers knalt. Kies een bordje “arroz” bij je drankje: een bordje heerlijke paella rijst om duimen en vingers van af te likken. Gratis uiteraard!
O ja, belangrijk detail! Ook hier in onze B&B serveren wij een lekkere tapasplank. Dus wie tijdens zijn of haar vakantie gewoon een dagje wil luieren aan het zwembad, hoeft zich niet naar de stad te verplaatsen om van een tapaatje te genieten. Dat is vakantie toch!

 


Terug naar startpagina inspiratie. 

Bron foto's: www.espanafascinante.com